Har-Bracha Winery
De familie Lavi is neer gestreken in Har Bracha – Mount Grizim – omdat ze geloven dat Samaria de geografische bakermat van de Joodse cultuur is. De Bijbelse landschappen en intens aanwezig mediterrane sfeer in deze strook hebben Nir Lavi overtuigd hier wijngaarden te planten. De achterkant van de berg kijkt uit op de Jordaanvallei en de Giladbergen in het oosten en de Middellandse Zee in het westen en creëert een gevoel van ongelooflijke hoogte.
The Winery
In het jaar 2007 (ook het geboorte jaar van onze 5de dochter Tama Naomi) hebben we besloten om Har Bracha Winery op te richten omdat onze druiven zeer in trek waren bij andere wijnmakers.
We zijn een “landgoed” wijnmakerij omdat we wijn produceren van druiven die we zelf verbouwen. Onze hele familie is betrokken bij diverse taken, zowel in de wijngaard en de wijnmakerij, die voldoen aan de zegen: “Uw huisvrouw zal wezen als een vruchtbare wijnstok, in de binnenste delen van uw huis; uw kinderen als olijfplanten, rondom uw tafel. “(Psalm 128: 3). Het wijnhuis is gelegen in de aangename atmosfeer van de binnenplaats naast het ouderlijk huis en de kwaliteitscontrole is de hoogste prioriteit. In 2007 produceerde de wijnmakerij 3.000 flessen en het aantal is gegroeid tot 50.000 flessen per jaar.
The Vineyard
De unieke sfeer van warme dagen en koude nachten hebben ons ervan overtuigd dat het planten van de wijngaarden in Nachalat Efraim was wat we moesten doen. Dus we deden het en door de jaren heen werden we bekend als de Centrale Berg wijnbouwers.
De eerste wijnstokken van de twee nobele rassen – Cabernet Sauvignon en Merlot – werden geplant in
1998. In 2002 werden de druiven verkocht aan de Carmel Winery, en toen hun Vineyard Label was
vrijgegeven op de markt beseften we ons dat onze druiven van de hoogste kwaliteit waren. In 2009 werden Cabernet Franc, Shiraz en Petit Verdot druiven toegevoegd. In 2011 kwamen daar Gewurztraminer witte druiven en Petit Syrah druiven nog bij.
Teelomstandigheden op de bergen zijn erg lastig , met ondiepe bodem, een streng water regime maar goede drainage. Elk perceel heeft een ander type grond, zodat de druiven groeien met verschillende smaken .De aarde gekruid met klei en kalksteen en op sommige plaatsen niet dieper dan 30 cm boven de moederrots, zodat de wijnstok het voortdurend moeilijk heeft. Traditionele teelt methoden worden gebruikt om compromisloze kwaliteit te waarborgen, en oogsttijden worden bepaald door waakzaam te controleren tussen de rijen.De druiven worden handmatig geoogst en de oogst in Har Bracha is een van de laatste in het geheel van Israël.
De Wijnmaker
Nir Lavi:
“Ik ben gespecialiseerd in het werken in wijngaarden met wijnstokken in ruwe bergachtig bodem. Ik doe alles zelf, van het weghalen van stenen, het aanplanten van wijnstokken en het bewerken van het land met groot doorzettingsvermogen.
Ik studeerde in de “Secret wijn” Winery en begon in 2003 wijn te maken. in 2006 werkte ik in de Alexander Winery. in 2008 heb ik een cursus in Boutique Winery management, gegeven door Ido Levinson in het Judea en Samaria College in Ariel gevolgd.
Mijn familie’s droom wordt gerealiseerd door middel van hartgrondige investeringen en vastberadenheid.
Personal Touch
“God van de hemelse machten, keer U tot ons.
Kijk neer uit de hemel en zie,
bekommer U om deze wijnstok,
de stek die Uw hand heeft geplant,
het kind dat U Zelf heeft voortgebracht ”
(Psalm 80: 15-16).
De leden van de uitgebreide Lavi / Levi familie behoorden tot de oprichters van Kfar Pines in 1933. Moshe Levi, een familielid, is de wijnboer in Ramat Arad wijngaard, waar ik veel van wat ik weet geleerd heb. Mijn werkmotto, van de aanplant stadium, is “heel langzaam, maar zeker.” Het klinkt beter in het Duits. De combinatie van Duitse en zeer oude Hongaarse wortels van de familie uit Transsylvanië resulteerde in een bijzondere smaak voor uitstekende wijn, en terug te keren naar onze roots voelt net zo spannend als de handeling zelf.